,,Er is geen deflatierisico in de eurozone”, stelde Knot, die als centralebankpresident ook deel uitmaakt van het beleidscomité van de Europese Centrale Bank (ECB). ,,De inflatie in de eurozone was de afgelopen jaren hardnekkiger dan we hadden verwacht en is nu eindelijk lager dan 2 procent. Maar er staat genoeg druk op de prijzen om ervan uit te kunnen gaan dat de inflatie rond dat niveau blijft.”

Knot wees daarbij onder meer op de belastingverhogingen die in veel landen worden doorgevoerd in een poging de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Kredietverlening

Hij gaf verder aan dat de ECB met de aankondiging van mogelijke nieuwe aankopen van obligaties de renteverschillen tussen de eurolanden heeft weten te verkleinen. Hierdoor is de werking van het monetaire beleid van de ECB volgens hem verbeterd. Ondanks de grote hoeveelheid leningen van de ECB aan banken is het effect op de kredietverlening door banken aan consumenten en bedrijven echter gering. ,,Daar zijn andere redenen voor”, stelde Knot. ,,Banken moeten de balans tussen hun kapitaal en het risico dat ze lopen verbeteren. Daar kan de ECB niets aan doen. Dat is een zaak van banken en van overheden.”

Knot benadrukte verder dat de voorwaarden voor het vooralsnog ongebruikte obligatieprogramma (OMT) duidelijk zijn. ,,Als aan die voorwaarden wordt voldaan, dan moet de ECB klaar staan om het programma te activeren.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl